THE PERCEPTiVE i – BeamLab

interactive installation – live webcam, C++ custom written program, projector
April 27, 2011
#23 BeamLab – Packhuis de Zwijger // Amsterdam [NL]

Screen Shot 2015-01-01 at 10.21.02 AMScreen Shot 2015-01-01 at 10.21.06 AMScreen Shot 2015-01-01 at 10.21.23 AM

The installation immerses its participants into the secret stages of perception. It is not the eye that does the perception, the eye is only sensitive to visual stimulus, it is the I that analyses and integrates the meaning. By using custom written perceptive algorithms, the installation brings to surface the hidden layers that humans experiences every single moment of their wakeful life. These moments prove that humans are able to value art, its movements or or techniques because they had been already experiencing them in the mind.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

THE PERCEPTiVE i installation was featured during the # 23BeamLab and a panel of discussion followed.

Ruxandra Dumitriu ontcijfert onze sociale connectiviteit door de fijne lijn tussen ons lichaam, technologie en artificieel leven te onderzoeken. Haar kernvraag is “Hoe kan technologie helpen om kunst te ‘zien’?”
The Perceptive I visualiseert de stappen van je gedachtenproces. Vergeleken met de technologie is ons oog vrij arm te noemen. Echter wat wij zien wordt niet alleen door ons zicht bepaald, maar ook door associaties die ons brein maakt met gebeurtenissen uit het verleden. Wie je bent, bepaalt wat je zien en de perceptie die je daaraan koppelt. We zien volgens Ruxandra niet met onze ogen, maar met ons brein. Een voorbeeld hiervan is dat iemand met een angst voor spinnen, vooral de spin ziet. Waarschijnlijk ziet degene het diertje groter dan het in werkelijkheid is en alles er omheen vervaagd.
In de volgende fase van haar project wil ze de zintuigen samenbrengen. Dit wil ze doen door tast en zicht te verenigen door camera’s in handschoenen aan te brengen. Ook wil ze kunstvormen als dans hierin integreren.


Full review here [NL]

Poster Invitation to Medialab #23 - Ruxandra Dumitriu


VIDEO/MIXED MEDIA – Perceiving Myself (presentation)
April 2011

2015

Area 59, Amsterdam, NL

2013

Dance Group Jacob Kleyn, Amsterdam, NL

2012

Dance Group Jacob Kleyn, Amsterdam, NL

2012

Rozentheater, Amsterdam, NL

2011

Packhuis de Zwijger, Amsterdam, NL

2002

Sala Dalles, Bucharest, RO